Els forns de rajoleria
La majoria de les rajoleries eren de caràcter familiar. Els rajolers, primer havien d’arrencar l’argila de l’argiler més proper.
Recollint l'argila
Després
la porten fins on preparaven l'argila, que podia ser en carretó si
era a prop, o amb carro si era mes lluny. A prop don es fan les
rajoles, sempre hi havia un pou. Allà la picaven ben fina i
procuraven que no s’hi barregés cap granet de pedra. Després
acostaven una semal o aportadora d’aigua i amb les galledes la
tiraven damunt l’argila. Seguidament l’anaven trepitjant amb els
peus, fins que quedava una pasta a punt per fer els rajols.
Pastan l'argila |
Motlles
n’hi havia amb capacitat per fer dos o quatre rajols a la vegada,
les mides més habituals eren d’uns vint-i-vuit centímetres de
llarg, per catorze d’ample i quatre i mig de gruix. Un cop els
rajols eren fets, s’aixecava el motlle i es deixaven assecar. Quan
estaven secs per sobre, els col·locaven de cantó en files molt
llargues perquè s’acabessin d’assecar de l’altre costat.Motlles per fer rajols
Els rajols que sempre es trobaven més a prop del foc quedaven de color blau i eren forts com el vidre, mentre que els que estaven a dalt de tot, no quedaven prou cuits. Un cop la fornada era cuita, es deixava refredar uns dies dintre del mateix forn.
Quan els rajols eren freds es treien del forn i es col·locaven fent-ne pilons. Tot seguit, s’anava per preparar més rajols per fer una altra cuita.
La
llenya que feien servir per fer escalfar el forn i per coure els
rajols, la constituïen tota classe d’arbusts: brucs, gatoses,
argelagues, estepes i ginestes, de tots els quals se’n feien
feixines.Feixine
Les feixines s’acostumaven a fer en els mesos d’hivern, època en què es netejaven els boscos i de tot el que tallaven en feien feixines, lligades ben fortes amb tanys tendres d’alzina, de marfull, ginestes i vímets.
Una vegada les feixines eren ben seques, es portaven fins al forn, per coure els rajols.
Per cada cuita necessitaven unes 1.000 feixines, que cremaven del dilluns al matí fins al dimecres a la tarda. El primer dia feien el foc a poc a poc, per anar escalfant els rajols i prevenir que es partissin, i continuaven fent el foc cada vegada més fort. Era molt important que no s’apagués i per això es feien torns per anar-lo vigilant.
Quan arribaven el dimecres a la tarda, apagaven el foc i empastaven l’entrada i la sortida de fums amb fang per mantenir l’escalfor interior, i deixaven que es refredés lentament i els rajols s’acabessin de coure. Passats uns quatre dies, començaven a desenfornar, a poc a poc, perquè els rajols encara cremaven.
Els rajols es venien i es compraven per “mans”, cada mà eren cinc rajols. Per tant, si volies mil rajols, demanaves dues-centes mans. De cada rajol se’n pagava de trenta-cinc a quaranta cèntims de pesseta.
L’arrendament
del forn es pagava amb rajols. De cada fornada de 20.000 rajols, un
deu per cent (per tant uns 2.000) eren per al propietari.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada